Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bijlmer-vliegramp is 30 jaar geleden; herdenking in Amsterdam

Het is vandaag 30 jaar geleden dat er een vliegtuig neerstortte in de Amsterdamse woonwijk De Bijlmer. Dat wordt ook wel de Bijlmer-vliegramp genoemd. Het is het grootste vliegtuigongeluk ooit in Nederland.

Vanmiddag was op de rampplek in Amsterdam de herdenking. Er was een stille tocht. En waar de flat stond op de rampplek werden de namen voorgelezen van de slachtoffers.

Wat gebeurde er tijdens de Bijlmer-vliegramp?

Een vrachtvliegtuig raakte vlak na het opstijgen vanaf vliegveld Schiphol in de problemen. Het toestel stortte bovenop een flat in Amsterdam neer. Zeker 43 mensen kwamen daarbij om het leven. De meesten daarvan waren flatbewoners. Ook de drie bemanningsleden kwamen om.

Tijdens de herdenking hadden kinderen van de Amsterdamse basisschool Crescendo een grote rol. Hun school is op een paar minuten lopen van de rampplek. De kinderen weten heel goed wat daar 30 jaar geleden gebeurde. Joris ging met ze praten.

Er is in Nederland iets ergs gebeurd en dat kan niet vergeten worden. Dat kan niet.

Kishaae

Je hoort wat de andere kinderen erover zeiden in de video hierboven.

Speciale uitzending

Op de dag na de ramp in 1992 maakten we een speciale uitzending van het Jeugdjournaal over de vliegramp. Die kun je hieronder bekijken.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.