Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Noord-Korea schiet raket over Japan heen

Noord-Korea heeft een raket afgevuurd in de richting van Japan. De raket vloog over Japan heen en kwam 3000 kilometer van het land vandaan in zee terecht.

In Japan kregen inwoners een waarschuwing om dekking te zoeken. Dat gebeurde voor het eerst in vijf jaar. Mensen waren er even bang door, zegt Anoma van der Veere, die voor het Jeugdjournaal in Japan werkt.

In Japan schrokken mensen flink. Het landelijke alarm ging af. En het ene na het andere pushbericht verscheen op je telefoon.

Anoma van der Veere, NOS Jeugdjournaal in Japan

De raket ontplofte dus niet in Japan maar stortte neer in de zee. Het gebeurt vaker dat Noord-Korea raketten in de richting van Japan afschiet. Die landen meestal in de zee tussen Japan en Noord-Korea in.

In Japan was op televisie te zien hoe de raket over het land heen vloog.

EPA

Zo ontstaat er geen echt gevaar. Maar Noord-Korea wil wel laten zien dat het land zulke raketten ver weg naar andere landen zou kunnen schieten. Noord-Korea heeft namelijk ruzie met Japan en veel andere landen in de wereld.

Roekeloos

Het is de vijfde raket die Noord-Korea afvuurde in tien dagen tijd. De premier van Japan zei tegen journalisten dat hij het afschieten van de raket een roekeloze daad vindt en het heel sterk veroordeelt.

Ook andere landen keuren de actie van Noord-Korea af.