Advies: Zo'n 500 veeboeren moeten snel sluiten

Advies: Zo'n 500 veeboeren moeten snel sluiten

Zo'n 500 tot 600 veeboeren en andere grote stikstof-uitstoters (zoals fabrieken) moeten hun bedrijf snel sluiten. Dat staat in een belangrijk rapport.

Veel mensen waren benieuwd naar het rapport. Ze hopen dat het de ruzie tussen boeren en de regering een beetje kan oplossen. Het rapport werd gemaakt door Johan Remkes. Hij sprak drie maanden lang boeren, politici en natuurorganisaties.

Veel boeren waren woedend over de stikstofplannen en gingen demonstreren. Johan Remkes werd gevraagd om met iedereen te praten en een advies te geven.

In zijn advies zegt hij nu dat er echt strenge maatregelen moeten worden genomen. Maar hij zegt ook dat boeren zich niet schuldig moeten voelen en dat de regering ook naar andere bedrijven moet kijken. En boeren die doorgaan, moeten een goede en duidelijke toekomst krijgen voor hun bedrijf.

Is de ruzie nu opgelost?

Dat is volgens Xander van der Wulp nog maar de vraag. Hij volgt het nieuws voor het Jeugdjournaal. Volgens hem lijkt het erop dat de regering en boeren hier samen mee verder kunnen. Maar om de natuur te redden moeten er ook snel boeren stoppen. Misschien moeten die wel gedwongen worden en dat kan tot nieuwe protesten leiden.