Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Waarom knippen vrouwen hun haar af voor Iran?

Misschien heb je het gezien op TikTok of Instagram: video's van vrouwen die hun haar afknippen. Gisteren deed een vrouw dat nog in het Europese Parlement. Ook bekende Franse actrices deden het. Ze doen dat om te laten zien dat ze de vrouwen in Iran steunen.

Het is in dat land al een paar weken onrustig. Bijna iedere dag zijn er grote protesten. Ook meisjes die op de middelbare school zitten, lopen mee.

Wanneer zijn de protesten begonnen?

De onrust is begonnen na de dood van Mahsa Amini van 22. Zij werd opgepakt door de politie omdat ze haar hoofddoek niet goed zou dragen. In Iran is dat voor vrouwen en meisjes verplicht.

Amini werd meegenomen naar het politiebureau. Daar werd ze, volgens mensen die het gezien hadden, heel slecht behandeld. Ze raakte in coma en overleed drie dagen later.

Veel vrouwen zijn daar woedend over. Ze zeggen dat het de schuld is van de politie dat Amini is overleden. Ze vinden dat de politie veel te streng optreedt.

Om te protesteren gaan vrouwen en meisjes nu de straat op zonder hoofddoek. Ook knippen sommige vrouwen hun haar af. Dat is een teken van protest. Ze zeggen dat vrouwen in Iran veel meer vrijheid moeten hebben.

Of er iets gaat veranderen, is de vraag.

Bekijk ook