Twee Russen vluchten per boot naar Verenigde Staten

Twee Russen zijn met een bootje van Rusland naar de Verenigde Staten gevaren. De twee mannen zijn gearresteerd op St. Lawrence Island. Dat is een eiland dat in de zee tussen Rusland en de Verenigde Staten in ligt. Het eiland hoort bij de Amerikaanse staat Alaska.

De tocht over zee is heel gevaarlijk. Het is daar ontzettend koud en er staat flinke stroming.

De twee mannen hopen dat ze in de Verenigde Staten mogen blijven. Op dit moment is dat nog niet duidelijk. Ze zijn gevlucht uit Rusland omdat ze daar misschien verplicht het leger in moeten en moeten vechten in de oorlog tegen Oekraïne.

Opgeroepen voor het leger

President Poetin zei in een toespraak twee weken geleden dat meer Russen moeten vechten in Oekraïne. Vanaf dat moment werden mensen opgeroepen om daar verplicht te gaan vechten. Veel Russen zien dat niet zitten. Na de toespraak probeerden daarom veel mensen het land uit te gaan. Maar dat is ontzettend lastig.

Er gaan bijna geen vluchten en de vluchten die nog wel gaan, zijn ontzettend duur. Een ticket kost soms duizenden euro's. Mannen die proberen te vluchten met een auto, kunnen gearresteerd worden.