Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Staatssecretaris wil meer opvangplekken voor gevluchte kinderen

Er moeten dringend meer opvangplekken komen voor kinderen en jongeren die in hun eentje naar Nederland zijn gevlucht. Dat zegt de staatssecretaris die erover gaat. Hij vindt dat gemeenten te weinig voor ze doen en maakt zich zorgen.

In Ter Apel is plek voor 55 kinderen, maar er zitten er nu zeven keer zoveel. 350 kinderen is veel te veel.

Staatssecretaris Eric van der Burg

Het tekort aan opvangplekken komt doordat er tijdens corona veel plekken zijn gesloten. Er kwamen minder asielzoekers naar Nederland. Nu vluchten er weer meer mensen naar ons land en zitten opvangcentra die er nog wel zijn overvol.

Gemeenten moeten meer opvangplekken regelen, maar doen dat tot nu toe nog niet. De staatssecretaris probeert het probleem samen met gemeenten op te lossen. Maar de afgelopen maanden is er nog weinig veranderd.

We zijn bezig met een wet waarbij ik wel tegen gemeentes kan zeggen: jullie moeten wat doen.

Staatssecretaris Eric van der Burg

Per dag komen er 150 kinderen zonder hun ouders aan in Nederland. Voor hen zijn er op dit moment 163 opvangplekken, maar dat zijn er dus te weinig.

De staatssecretaris wil nu dat er binnen drie maanden 1700 extra plekken komen voor alle alleenreizende kinderen. Volgens hem is er een kans dat ze anders buiten in de kou moeten slapen.

Unicef

Eerder deze week waarschuwde kinderrechten-organisatie Unicef dat het niet goed zou gaan met kinderen in opvangplekken. Unicef wil dat kinderen beter geholpen worden en dat er een veilige opvang komt waar ze langer kunnen blijven.

Bekijk ook