'Nog een meisje omgekomen bij protest in Iran'

Verdrietig nieuws uit Iran. Er is volgens een mensenrechten-organisatie een meisje van 16 overleden bij de protesten in dat land. Mensenrechten-organisatie Amnesty International zegt dat Sarina Esmailzadeh is omgekomen doordat de Iraanse politie haar geslagen heeft.

Vlogs

Sarina maakte vlogs waarin ze danst, zingt en vertelt over reizen die ze nog wil maken. Ze praatte ook over de regels in Iran, die vooral voor vrouwen en meisjes erg streng zijn. In een vlog vertelde ze dat ze net school-examens heeft gehad en dat veel jongens feestjes houden om te vieren dat de examens voorbij zijn. Maar als meisje mag zij dat niet, zei ze.

Sarina Esmailzadeh recorded her last video before she was kiIIed in Karaj, Tehran.

Het is de derde keer in korte tijd dat een jonge vrouw overlijdt door geweld van de politie, zegt de mensenrechten-organisatie. Het gebeurt wanneer mensen protesteren tegen de regering en de regels in Iran. Steeds grijpt de politie hard in als mensen hun mening laten horen.

Het overlijden van de 16-jarige Sarina was twee weken geleden al, maar het is nu pas bekend. Volgens Amnesty komt dat doordat de politie haar familie bedreigde, zodat het niet bekend zou worden wat er was gebeurd.

Veel steun

In andere landen willen mensen opkomen voor de mensen in Iran. Gisteren was in Nederland ook een protest voor meer vrijheid in Iran. In Den Haag kwamen ongeveer duizend mensen bij elkaar. Ook kinderen deden eraan mee. Daar zie je in deze video meer over.

Kinderen protesteren voor meer vrijheid in Iran