Deze school heeft een toilet die alle leerlingen mogen gebruiken

Deze school heeft een toilet die alle leerlingen mogen gebruiken

Op steeds meer scholen heb je wc's die niet speciaal voor jongens of meisjes zijn. Dat betekent dat iedereen bij elke wc naar binnen mag. Op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden is zo'n wc vandaag feestelijk geopend.

Leerlingen van de school hadden daar zelf om gevraagd, omdat ze het belangrijk vinden dat iedereen prettig naar de wc kan gaan.

Ik was wel blij omdat mijn vrienden die zich niet als man of vrouw identificeren nu ook veilig naar de wc kunnen.
Fenna

Zo'n wc is extra belangrijk voor kinderen die transgender zijn. Dan ben je bijvoorbeeld een meisje, maar ben je geboren in het lichaam van een jongen. Maar zulke wc's zijn ook fijn voor kinderen die zich geen meisje én geen jongen voelen, non-binair noem je dat.

Als je nog niet helemaal weet of je een jongen of meisje bent en je moet wel naar een jongens- of meisjestoilet dan moet je helemaal kiezen. Maar als je er niet uit bent, dan wil je ook niet kiezen.
Quin

Uit onderzoek blijkt dat sommige kinderen niet naar de wc durven, omdat ze bang zijn dat ze daar gepest worden. Maar de hele dag je plas ophouden, is niet gezond.

Daarom is er niet in alleen in Leeuwarden, maar ook op andere middelbare scholen vandaag aandacht voor gender-neutrale toiletten. Zo noem je wc's die iedereen mag gebruiken.