Ruimte-telescoop maakt nieuwe foto van bijzonder verschijnsel

Ruimte-telescoop maakt nieuwe foto van bijzonder verschijnsel

De James Webb-telescoop heeft een nieuwe, veel scherpere foto gemaakt van een bijzonder verschijnsel in de ruimte. Het is een stofwolk en heet de Pillars of Creation. Dat is Engels voor de Zuilen der Schepping. Het is de plek waar sterren geboren worden.

Het beeld van de ruimte-telescoop (rechts) is veel scherper dan de laatste afbeelding die de oude telescoop Hubble maakte in 2014 (links). De stofwolken liggen op zo'n 6.500 lichtjaar van de aarde. Dat is heel ver als je je bedenkt dat 1 lichtjaar 9.500.000.000.000 (9,5 biljoen) kilometer is.

Op deze foto's zie je nog meer verschillen tussen foto's van de Hubble-telescoop (links) en de James Web-telescoop (rechts):

Het Kwintet van Stephan, een groep van sterrenstelsels in het sterrenbeeld Pegasus door telescopen Hubble (links) en Webb (rechts)
De Carina-nevel gezien door telescopen Hubble (links) en Webb (rechts)
Een tweede foto van de Zuidelijke Nevelring van de Webb-telescoop
De Carina-nevel gezien door telescopen Hubble (links) en Webb (rechts)

De James Webb-telescoop zweeft sinds vorig jaar in de ruimte en is de krachtigste telescoop ooit gemaakt. Hij kan veel scherpere beelden maken dan eerdere telescopen.

Ontstaan heelal

James Webb kan planeten buiten ons zonnestelsel vastleggen en onderzoeken of daar leven mogelijk is. Wetenschappers hopen dankzij de telescoop meer te ontdekken over het ontstaan van het heelal.

We maakten er eerder deze video over:

Unieke kleurenfoto's van extreem verre sterrenstelsels