JJ Yeva boek Oekraïne

Yeva schreef een boek over haar vlucht uit Oekraïne

Kinderen die in oorlogstijd een dagboek schrijven; waarschijnlijk denk je nu meteen aan het dagboek van Anne Frank. Maar ook tijdens de oorlog in Oekraïne schrijven kinderen op wat ze meemaken. Een van hen is de 12-jarige Yeva. En van haar dagboek is nu een boek uitgebracht.

Yeva woonde eerst in Charkov, een van de grootste steden van Oekraïne. Ze ging daar naar school, had veel vrienden en was gelukkig. Maar toen brak de oorlog uit. Charkov was een van de eerste steden waar er werd geschoten.

Schuilkelder

Samen met haar oma verstopte Yeva zich in de schuilkelder. Daar begon ze met schrijven over haar ervaringen.

Ik vind het moeilijk om te praten over wat er allemaal is gebeurd, erover schrijven is voor mij makkelijker.
Yeva

Ze konden niet in de schuilkelder blijven. Het was niet meer veilig in Charkov. Yeva en haar oma moesten vluchten. En dat was heel eng.

Ik kreeg een paniekaanval, mijn handen trilden en mijn tanden klapperden.
Yeva

Uiteindelijk konden Yeva en haar oma naar Ierland vluchten. Daar is ze veilig en kan ze weer naar school. En ze is blijven schrijven in haar dagboek.

Met de hulp van een uitgeverij is van haar dagboek een boek gemaakt, dat te koop is in veertig verschillende landen. En er is ook een Nederlandse versie, die heet Yeva's Dagboek. Yeva is blij dat iedereen haar verhaal nu kan lezen.