Reuters

Nieuwswekker: Record voor Verstappen + Halloween

Goedemorgen en leuk dat je de Nieuwswekker weer leest voor het laatste nieuws!

Het weer

De herfstvakantie is voor iedereen afgelopen, maar echt herfstig is het weer vandaag nog steeds niet. Het wordt droog, zonnig en warm voor de tijd van het jaar.

Dit heb je misschien gemist:

- Max Verstappen heeft een Formule 1-record verbroken. In Mexico heeft hij voor de veertiende keer dit jaar een race gewonnen. Nog nooit won een coureur zoveel races in één seizoen. Verstappen is blij met het record. 'Wat een geweldig seizoen', zei hij na de wedstrijd.

- Het waren hele spannende verkiezingen in Brazilië. Oud-president Lula da Silva heeft de verkiezingen gewonnen. Hij kreeg net wat meer stemmen dan de huidige president Bolsonaro. Bolsonaro heeft nog niet gereageerd op de uitslag. Eerder zei hij dat als hij verliest, er waarschijnlijk is valsgespeeld bij de verkiezingen.

- In India is een hangbrug ingestort. Honderden mensen die op de brug stonden zijn in het rivierwater gevallen. Ongeveer 130 mensen zijn daarbij omgekomen. Ook zijn er mensen gewond geraakt. Een aantal mensen lukte het om naar de oever van de rivier te zwemmen. Reddingswerkers zijn nog bij de brug bezig om te helpen.

Dit heb je misschien gemist:

- Vandaag begint de Nationale Klimaatweek. Het is een week waarin mensen, bedrijven en gemeenten laten zien wat ze doen voor een beter klimaat. In het Jeugdjournaal zie je wie de kinder-klimaat-burgemeesters worden en wat je allemaal kunt doen om de aarde te beschermen.

Heb jij een vraag over het klimaat of klimaatverandering?

Deze stelling is gesloten

- Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan op staatbezoek in Griekenland. Ze zijn uitgenodigd door de president van dat land. Het bezoek ging twee keer eerder niet door. Eerst vanwege corona en daarna vanwege de oorlog in Oekraïne.

- Honderden militairen uit verschillende landen en tientallen helikopters gaan vanaf vandaag twee weken lang oefenen. Dat doen ze door heel Nederland. Je kunt daarom helikopters tegenkomen die laag over vliegen of knallen horen. De militairen oefenen wat ze moeten doen als een vijandig land bijvoorbeeld Nederland binnenvalt.

Tijdens een eerdere oefening

- Het is vandaag de favoriete dag van mensen die van griezelen houden: Halloween. Het begon ooit als een oogstfeest in Schotland en Ierland, maar wordt inmiddels over de hele wereld gevierd. Veel Halloweenfeesten waren afgelopen weekend al. Sil keek zaterdag mee met een groot Halloweenfeest in Bavel:

In dit dorp viert iedereen Halloween

Wij zijn benieuwd of jullie ook Halloween vieren. Reageer op onze stelling!

Vier jij Halloween?

17.967 stemmen

Deze stelling is gesloten

33% 6.108 stemmen

66% 11.859 stemmen

En dan nog even dit:

Hoe laat je een kip acteren? De kippen van Meike en Floor spelen in een serie:

De kippen van Meike en Floor spelen in een tv-serie

Fijne dag!