Nederlandse kinderen en moeders opgehaald uit Syrië

Nederlandse kinderen en moeders opgehaald uit Syrië

28 Nederlandse kinderen en 12 moeders zijn opgehaald uit een kamp in Syrië en naar Nederland gebracht. De vrouwen moeten hier voor een rechter komen, omdat ze waarschijnlijk bij de Islamitische Staat hebben gezeten.

Jaren geleden zijn zij uit Nederland vertrokken om zich aan te sluiten bij die organisatie. Sommigen namen hun kinderen mee vanuit Nederland. Anderen hebben daar kinderen gekregen.

De Nederlandse vrouwen en kinderen werden ook in een kamp gezet. Het leven daar is zwaar. Er is veel geweld, kinderen worden vaak ziek en gaan niet naar school.

Daarom wilden de vrouwen terug naar Nederland. Maar, aansluiten bij IS is hier verboden. Daar kun je bij een rechtbank dus straf voor krijgen. Zodra de vrouwen hier zijn, moeten ze dus de gevangenis in.

Kinderen krijgen geen straf

Natuurlijk geldt dat niet voor de kinderen. Zij krijgen geen straf. Ze worden opgevangen in pleeggezinnen of gaan naar familie toe. Ook krijgen ze hulp om te praten over de dingen die ze in Syrië hebben meegemaakt.

Er zitten waarschijnlijk nog tientallen Nederlandse kinderen in Syrië. Of zij ook naar Nederland worden gehaald is niet duidelijk.

Eerder maakten we deze video over wat er gebeurt met kinderen die worden opgehaald uit IS-gebied:

Wat gebeurt er met Nederlandse kinderen uit IS-gebied?