Meer dan de helft van de schoolgebouwen is er slecht aan toe

Meer dan de helft van de schoolgebouwen is er slecht aan toe

Kapotte muren, vieze oude vloeren en tochtige lokalen. De helft van de schoolgebouwen in Nederland is in slechte staat. Zo slecht, dat er eigenlijk geen les meer kan worden gegeven.

In veel gebouwen is er te weinig frisse lucht en is er schimmel. Dat is niet alleen vervelend en vies, maar ook ongezond. Dat zegt de organisatie Bouwend Nederland, die onderzoek heeft gedaan naar de schoolgebouwen.

Veel kinderen en leraren krijgen les of geven les in ongezonde schoolgebouwen. Dat gaat ten koste van van de leerprestaties en ook de gezondheid van docenten.
Bouwend Nederland

Alle oude scholen zouden opgeknapt moeten worden of een nieuw gebouw moeten krijgen. Dat is de verantwoordelijkheid van gemeentes en van de scholen zelf.

Te weinig geld

Maar die hebben vaak allebei te weinig geld om gebouwen zelf op te knappen. Om het probleem op te lossen is er ruim 700 miljoen euro nodig. De organisatie vindt dat de regering dit moet betalen.

Een van die verouderde schoolgebouwen is de Biezenkring in Dongen. De school heeft schade en lekkages, maar het grootste probleem is de ventilatie. Je hoort er meer over in de video bovenaan.