Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rena uit Japan wint Kindervredesprijs: 'Heel onwerkelijk!'

De 17-jarige Rena uit Japan heeft de Kindervredesprijs gewonnen. Die prijs wordt gegeven aan kinderen die iets doen voor een betere wereld. Zo wil Rena dat er meer naar kinderen geluisterd wordt.

Volwassenen kunnen veel van kinderen leren en andersom.

Rena

In Japan, en op veel meer plekken in de wereld, hebben kinderen namelijk niet zoveel te zeggen. Ze kunnen niet meebeslissen over de plannen die bijvoorbeeld regeringen maken voor hun toekomst.

De Kindervredesprijs is een internationale prijs voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Kinderen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor kinderrechten maken kans op de prijs.

Eerdere winnaars zijn Greta Thunberg, voor haar inzet voor het klimaat. En Malala Youstafzai, die zich al heel lang inzet voor gelijkheid en onderwijs voor meisjes.

Rena wil er dus voor zorgen dat kinderen wél mogen meebeslissen. Zo heeft ze een organisatie opgericht die ervoor zorgt dat Japanse kinderen kunnen praten met politici uit de buurt. Zo kunnen de kinderen zelf meepraten over hun toekomst.

Bekijk ook