WK in Qatar: Mensenrechten, hitte en omkoping
"Het WK voetbal van 2022 gaat naar... Qatar." Het waren in 2010 de woorden van de baas van de wereldvoetbalbond FIFA. Qatar vierde feest, maar veel andere mensen snapten er niks van.
Wat moet het WK voetbal in Qatar? Daar werd meteen veel over gediscussieerd. En dat gebeurt nu, zo'n 12 jaar later, eigenlijk nog steeds. Maar waarover gaat het nou precies?
1. Over omkoping
Om te bepalen wie het WK voetbal mag organiseren, wordt er gestemd. Dat doet een groep voetbalbazen van de FIFA. Lang geleden, in 2010, kozen zij dus voor Qatar als organisator van het WK in 2022. Maar in de jaren na de verkiezing werd steeds duidelijker dat er was valsgespeeld.
Sommige voetbalbazen hadden namelijk geld en cadeaus gekregen. In ruil daarvoor zouden ze op Qatar gestemd hebben. Omkoping wordt dat genoemd. Veel van die voetbalbazen zijn later opgepakt en gestraft.
2. Over de mensenrechten
Niet iedereen die in Qatar woont, heeft evenveel rechten. Zo hebben Qatarese vrouwen minder rechten dan mannen. Als zij bijvoorbeeld op reis willen, hebben ze toestemming nodig van een man.
Homoseksualiteit is verboden in het land. Er staan zware straffen op. Als je op straat iemand van hetzelfde geslacht zou kussen, kan je opgepakt worden en naar de gevangenis moeten.
3. Over alle omgekomen arbeiders
Om het WK te organiseren moest er van alles gebouwd worden in Qatar: hotels, vliegvelden, wegen en natuurlijk voetbalstadions. Dat werk werd vooral gedaan door arbeiders uit andere, vaak armere landen.
Zij moesten vaak zwaar werk doen en kregen daar weinig of soms zelfs niets voor betaald. Veel arbeiders werden ziek van het zware werk. En honderden tot mogelijk zelfs duizenden arbeiders kwamen om het leven.
4. Over de hitte
Een WK voetbal voor de mannen wordt altijd in juni en juli gespeeld. Nou ja, voor deze ene keer niet dus. In de zomer kan het in Qatar namelijk wel vijftig graden worden. Veel te warm om te voetballen.
Daarom besloten voetbalbestuurders het toernooi een paar maanden te verplaatsen. Naar november en december dus. Dat betekent niet dat het bibberen wordt voor de voetballers. Overdag kan het ook in de winter ruim dertig graden worden.