Nieuwswekker: Afspraken gemaakt op klimaattop + WK voetbal begint

Goedemorgen! Hopelijk heb je een fijne zondagochtend. Deze Nieuwswekker maakt 'm waarschijnlijk nog net iets fijner.

Het weer

De dag begint ook vandaag koud met wat zon, maar later komt er meer bewolking. In de middag kan het gaan regenen. In het noordoosten is er 's avonds zelfs kans op (natte) sneeuw.

Het weer van zondag 20 november.

Dit heb je misschien gemist:

- Na lang met elkaar te hebben gepraat, zijn wereldleiders er eindelijk uit: ze hebben afspraken gemaakt op de grote klimaattop in Egypte. De belangrijkste afspraak is dat er een wereldwijd fonds komt voor landen die veel problemen hebben door klimaatverandering. Zo kan een land als Pakistan bijvoorbeeld geld krijgen voor de schade van de overstromingen daar.

De problemen door klimaatverandering zijn het grootst in arme landen. We maakten er eerder deze video over:

Klimaatverandering: Problemen het grootst in arme landen

- Flink balen voor het Franse voetbalelftal: Karim Benzema kan niet meedoen aan het WK in Qatar door een blessure. De aanvaller won eerder dit jaar nog de Gouden Bal als beste voetballer van de wereld. Twee andere spelers, N'Golo Kanté en Paul Pogba, zijn ook al uitgevallen door blessures.

De voormalig wereldkampioen Frankrijk moet de wereldtitel dus zonder een paar goede spelers gaan verdedigen.

Dit is er vandaag in het nieuws:

- Na wat voorpret en vooral veel ophef is het vandaag zover: het WK voetbal in Qatar begint. Qatar speelt de eerste wedstrijd tegen Ecuador. Het Nederlands elftal speelt morgen de eerste wedstrijd tegen Senegal om 17:00.

Dit is waarschijnlijk het wereldkampioenschap voetbal met het meeste gedoe ooit. We maakten er deze video over:

Waarom is er zoveel discussie over het WK voetbal in Qatar?

- Het is het laatste raceweekend van het jaar in de Formule 1 op het circuit van Abu Dhabi. Voor het kampioenschap maakt de race niet heel erg meer uit, want Max Verstappen heeft al langer de meeste punten en is dus voor de tweede keer wereldkampioen. De race begint vanmiddag om 14:00.

- Heb jij een vraag ingestuurd voor YouTuber Juultje Tieleman? Misschien beantwoordt ze die dan wel in het interview dat Sil met haar had. Houd onze site in de gaten vandaag, want daar zie je vanmiddag het interview met Juultje!

En dan nog even dit...

Niet alleen de orgels draaien, maar ook de orgelspelers kunnen er wat van!

Speciaal festival voor straatorgels in Chili

Fijne zondag!