Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Akkoord! Afspraken gemaakt op de klimaattop in Egypte

Twee weken lang hebben ze met elkaar gepraat en wereldleiders zijn er eindelijk uit. Er zijn afspraken gemaakt op de grote klimaattop in Egypte over het tegengaan van de opwarming van de aarde. Iets voor 05.00 uur vanochtend vroeg werd duidelijk dat alle bijna 200 deelnemende landen het eens waren.

Wereldwijd fonds

De belangrijkste afspraak uit de klimaat-vergadering is dat er een wereldwijd fonds komt voor landen die veel problemen hebben door klimaatverandering. Zo'n fonds is iets waar arme landen al jaren om vragen.

Met het fonds zou een land als Pakistan bijvoorbeeld geld kunnen krijgen voor de schade van de overstromingen daar.

Anderhalve graad

Toch zijn er ook onderwerpen waar landen het niet over eens werden. Eerder is afgesproken dat het op aarde niet meer dan anderhalve graad warmer mag worden.

Landen hebben bij de top aangegeven dat ze deze afspraak nog steeds belangrijk vinden. Maar hoe je dat met z'n allen voor elkaar kan krijgen, daar is ook nu nog geen duidelijk plan voor gemaakt.

Sommige politici zijn dan ook teleurgesteld en vinden dat deze afspraken niet genoeg zijn.

We maakten eerder een extra Jeugdjournaal over het klimaat:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook