Nieuwswekker: Sneeuw + Eerste WK-wedstrijd Oranje

Goedemorgen! Tijd voor een nieuwe schoolweek. Die begin je sowieso goed met deze Nieuwswekker.

Het weer

Het is vandaag weer een koude en mistige dag. Ook kan er door het hele land regen vallen. Het wordt tussen de 3 en 8 graden.

Dit heb je misschien gemist:

- Het Griekse eiland Kreta is vannacht opgeschrikt door een aardbeving. Op veel plekken waren trillingen te voelen, maar er is voor zover bekend weinig schade.

Sommige wetenschappers zijn bang dat er een tsunami kan komen. Dat is een grote vloedgolf. Daarom zijn veel mensen die aan de kust wonen voor de zekerheid naar hogere plekken op het eiland gegaan.

- Veel leden van de Tweede Kamer hebben te maken met bedreigingen en intimidatie. Sommige Kamerleden hebben zelfs gezegd dat ze niet altijd hardop hun mening durven te uiten. Omdat ze bijvoorbeeld bang zijn dat ze thuis bezocht worden door mensen die het niet met hen eens zijn.

- Op sommige plekken in Nederland is sneeuw gevallen. Sneeuwpoppen bouwen zit er niet in, want het smelt waarschijnlijk razendsnel.

Sneeuw in Enschede

Dit is er vandaag in het nieuws:

- Vluchtelingen moeten meer hulp krijgen bij het regelen van zwemles voor kinderen. Dat zeggen onderzoekers die uitzochten waarom kinderen van vluchtelingen minder vaak hun zwemdiploma halen. Mohammed, Zibad en Elend zijn wel goed geholpen bij het vinden van goede zwemlessen. Je ziet ze vanavond in het Jeugdjournaal.

- Om 17.00 uur komt het Nederlands elftal voor het eerst in actie op het WK voetbal in Qatar. Oranje speelt tegen Senegal.

Tijdens het WK duikt onze 'Spion van Oranje' Lucas in de tegenstanders van het Nederlands elftal. Waar moeten we voor oppassen? En wat voor land is het eigenlijk? Om te beginnen met Senegal:

Oranje-tegenstander Senegal: Sterrenteam dat houdt van een dansje

Ga jij naar de wedstrijden van Oranje kijken?

12.252 stemmen

Deze stelling is gesloten

62% 7.606 stemmen

37% 4.646 stemmen

En dan nog even dit...

Sil ging langs bij influencer Juultje Tieleman met jullie vragen. Wat vond ze bijvoorbeeld het zwaarste aan Expeditie Robinson?

Juultje Tieleman over Expeditie Robinson, fotoshoots en puistjes