Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Deze nieuwe Europese astronauten gaan straks de ruimte in

Ruimtenieuws: De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft vijf nieuwe astronauten aangewezen. Het zijn drie mannen en twee vrouwen uit verschillende landen in Europa.

Er hadden zich 22.500 mensen aangemeld die astronaut wilden worden. En daar zijn er dus vijfvan overgebleven.

De nieuwe astronauten mogen naar het internationale ruimtestation ISS. Daar worden ze vanaf volgend jaar op voorbereid. En over een paar jaar mogen ze misschien ook wel naar de maan.

Voor het eerst is er ook een parastronaut bij ESA, een astronaut met een beperking. De Britse paralympische sprinter John McFall is dat. Hij gaat testen of ruimtevaart ook kan als je een beperking hebt.

Nederlanders

Ook duizend Nederlanders hadden zich aangemeld. Maar er is geen Nederlander uitgekozen. Nederland heeft op dit moment één astronaut die voor ESA de ruimte in kan: André Kuipers. Vier jaar geleden stelden kinderen daar vragen over.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De nieuwe astronauten zijn Sophie Adenot uit Frankrijk, Pablo Álvarez Fernández uit Spanje, Rosemary Coogan uit het Verenigd Koninkrijk, Marco Sieber uit Zwitserland en Raphaël Liégeois uit België. Meer over hen zie je in de video bovenaan.