Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Black Friday, daar doen deze winkels niet aan mee

Black Friday, daar heb je vast wel eens een reclame over gezien of gehoord. Allerlei spullen zijn in de aanbieding. Dus in veel winkels is het hartstikke druk met kinderen die iets lekker goedkoop willen kopen.

Maar er zijn ook winkels die niet mee willen doen aan Black Friday. Zij willen op deze dag juist iets doen voor een ander, of voor het milieu.

Het klink misschien gek, want we willen ook graag verkopen. Maar we willen liever dat mensen nadenken over spullen die van goede kwaliteit zijn. Dus dat ze er ook langer plezier van hebben.

Door langer met spullen te kunnen doen, zijn die ook beter voor het klimaat. Daarom heet de actie Green Friday. Er is ook Bring Back Friday, om oude meubels in te leveren. En Fair Friday, zodat je duurzame vakanties kunt boeken.

Waar komt Black Friday vandaan?

Black Friday is de dag nade Amerikaanse feestdag Thanksgiving. In de Verenigde Staten wordt dat gezien als de start van de maand waarin kerstcadeaus worden gekocht.

Om mensen te lokken geven winkels en webshops dan heel hoge kortingen. Dat is dus vanuit de VS hiernaartoe gekomen.

In de video hierboven praten we met kinderen en eigenaren van winkels over wat ze ervan vinden.