Nieuwswekker: Jagen met valken + Raket op record-afstand

Goedemorgen! Hopelijk heb je een fijne zondagochtend. Deze Nieuwswekker maakt 'm waarschijnlijk nog net iets fijner.

Het weer

Het wordt een regenachtige dag. Het is ook iets kouder dan gisteren: tussen de 7 en 10 graden.

Dit heb je misschien gemist:

- Steeds meer mensen horen slecht en daar maakt het ministerie van Volksgezondheid zich zorgen over. Het ministerie wil daarom dat onderzocht wordt wat er moet gebeuren om gehoorschade te voorkomen.

Eerder werd bekend dat een op de zeven kinderen tussen 9 en 11 jaar minder goed hoort. Hoe is het om gehoorschade te hebben en wat je er zelf tegen kunt doen, zie je in de video:

JJO Verdieping oorsuizen

- De raket die zo'n 2 weken geleden gelanceerd werd naar de maan, vliegt nu op ruim 400.000 kilometer van de aarde. Nooit eerder kwam een ruimtevaartuig dat bedoeld is voor mensen, zo ver in de ruimte. En de komende uren vliegt de raket zelfs nog verder. In het ruimtevaartuig zitten geen mensen. Het is namelijk een testvlucht. Ruimtevaart-organisatie NASA hoopt in 2025 astronauten op de maan te laten landen.

Waarom willen ze eigenlijk zo graag naar de maan vliegen? Het antwoord hoor je in de video hieronder:

Waarom willen we zo graag naar de maan?

Dit is er vandaag in het nieuws:

- Je hoort nu veel over Qatar, vanwege het WK-voetbal dat daar bezig is. Sinds 10 jaar geleden bekend is geworden dat het evenement in Qatar zou komen, is voetbal steeds populairder geworden in het land. Maar ze hebben een hobby waar ze nog veel gekker op zijn: jagen met valken. Ook Meqrin en zijn broertje Rashid doen het graag. Benieuwd hoe dat eruitziet? Je ziet het in het Jeugdjournaal.

- Als je het liedje eenmaal gehoord hebt, krijg je het maar moeilijk uit je hoofd: La Festa, van de 12-jarige Luna. Ze won met dat nummer het Junior Songfestival. En dus staat zij over een maandje namens ons land in de finale van het Junior Eurovisiesongfestival, in Armenie. Joanke gaat bij haar langs om haar al jullie vragen te stellen.

En dan nog even dit...

Stel je voor: je bent in de dierentuin en hoort dat er een leeuw is ontsnapt. Wat moet je dan doen? En wat moeten de dierenverzorgers dan doen? In een dierentuin in Japan is dat geoefend.

Wat moet je doen als een leeuw ontsnapt uit de dierentuin?