Dit is wat corona-protesten in China te maken hebben met het WK

Dit is wat corona-protesten in China te maken hebben met het WK

Het is onrustig in China. Op veel plekken wordt gedemonstreerd tegen de strenge coronamaatregelen. Die regels duren nu namelijk al drie jaar.

Het begon vorige week, bij een brand in een flat. Door de strenge regels kon de brandweer niet op tijd bij de mensen in de flat komen en vielen er slachtoffers. Mensen gingen boos de straat op, en al gauw gebeurde dat op plekken door heel China.

En dat is best bijzonder, vindt Sjoerd den Daas. Hij werkt voor het Jeugdjournaal in buurland Taiwan en hij houdt de protesten goed in de gaten.

Dat zoveel mensen tegelijk de straat op gaan, tegen de lockdowns en voor vrijheid. Dat is echt wel uniek in China, dat zien we nooit.
Sjoerd den Daas

En je zou het misschien niet zeggen, maar het WK voetbal heeft ook wat te maken met de protesten.

Als je in China naar voetbal kijkt zie je een hele andere wedstrijd. Je ziet niet dat mensen daar staan te feesten, te juichen voor hun ploeg, zonder mondkapjes op.
Sjoerd den Daas

Op tv zie je stadions vol met voetbalsupporters uit de hele wereld. Zonder mondkapje en dicht op elkaar. Maar in China laten ze dat niet zien. De president wil namelijk niet dat de mensen daar doorkrijgen dat de regels in China veel strenger zijn dan in de rest van de wereld.