Nieuwswekker: Prijs voor Hoofdzaken + Actievoerder bij WK

Goedemorgen! Klaar voor een nieuwe schooldag? In deze Nieuwswekker lees je alles wat je hebt gemist en wat je vandaag kunt verwachten.

Het weer

De dag begint bewolkt met nevel of mist. In de middag breekt in het westen soms de zon door. Het wordt 8 of 9 graden.

Het weer van dinsdag 29 november.

Dit heb je misschien gemist:

- Tijdens de WK-wedstrijd Portugal tegen Uruguay is een man met een regenboogvlag het veld opgerend. Ook droeg hij een T-shirt met de teksten 'Red Oekraïne' en 'Respect voor Iraanse vrouwen'. De actievoerder was niet op tv te zien. Hij werd buiten beeld gehouden door de cameramensen. De man werd na enkele seconden door beveiliging van het veld gehaald.

In deze video zie je wat er op tv te zien was en wat er niet te zien was:

- Drie Nederlandse programma's hebben een belangrijke Europese tv-prijs gewonnen. Hoofdzaken is verkozen tot het beste Europese jeugdprogramma. In het programma worden kinderen geknipt terwijl ze over hun leven vertellen. Ook het tv-spel De Verraders en de YouTube serie over seksueel misbruik Er zijn grenzen wonnen een prijs.

- In de Amerikaanse staat Minnesota hebben hulpdiensten zo'n tweehonderd ijsvissers van een ijsplaat gehaald. Het ijs waarop ze stonden brak los van de oever en dreef weg in open water. Met rubberboten, quads, drones en een noodbrug werden de vissers na drie uur gered. Er raakte niemand gewond.

Dit is vandaag in het nieuws:

- Vanmiddag is het zover: de derde wedstrijd van Oranje op het WK. Dit keer speelt Nederland tegen gastland Qatar. Nederland moet minimaal nog een punt halen om door te gaan naar de volgende ronde.

Maar wat voor team heeft Qatar eigenlijk? En kunnen ze een beetje voetballen? Lucas zocht het voor je uit:

Kan Oranje-tegenstander Qatar een beetje voetballen?

- Foto-app BeReal is door Apple uitgeroepen tot 'App van het Jaar.' In de app krijgen gebruikers één keer per dag een melding om binnen twee minuten een foto te maken. Elke dag op een ander moment. Er worden altijd twee foto's tegelijk gemaakt: eentje met de camera op de voorkant, en eentje met de achterkant van de telefoon.

En dan nog even dit

1-0-0-1 Nights, Arabian Nights. It's a journey of a lifetime... Ken je dat nummer? Het liedje van de band Ch!pz gaat helemaal viral en staat op nummer 1 in verschillende landen.

Liedje van Ch!pz na bijna 20 jaar weer populair: ken jij het?