Ninthe hoort al jaren een piep in haar oor

Ninthe hoort al jaren een piep in haar oor

De hele tijd een vervelende piep horen, terwijl die er niet is. De 10-jarige Ninthe weet hoe dat is. Om te voorkomen dat meer kinderen dit krijgen moet het geluid van harde muziek in concertzalen en evenementen zachter. Dat zegt de Gezondheidsraad.

Piep in je oor

Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan de helft van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar kans heeft op gehoorbeschadiging. Zo'n twee miljoen Nederlanders hebben nu al last van geluiden zoals ruisen, piepen of fluiten. De gehoorschade kan bijna nooit behandeld worden en gaat dus niet meer weg.

Ook kinderen hebben steeds vaker gehoor dat beschadigd is. Ninthe vertelt erover in de video.

Het is niet leuk, want je hoort constant een piep en je kan er bijna niks aan doen.
Ninthe

Deskundigen van de Gezondheidsraad adviseren de regering om de grens van het geluidsniveau van 103 naar 100 decibel te doen. Dat klinkt misschien niet meteen als een groot verschil, maar het is eigenlijk de helft zachter.

Om je een idee te geven; als je door het bos loopt en het waait zachtjes, dan is dat geruis zo'n 20 decibel. En een gesprek tussen twee mensen is meestal 60 decibel.

Oordopjes

De Gezondheidsraad adviseert mensen ook om altijd bijvoorbeeld oordopjes te dragen als ze naar een concert of feest gaan. Politici moeten de komende tijd gaan beslissen of er ook echt strengere regels gaan komen.