Nieuwswekker: Nieuwe TikTok-regels + Gratis maandverband?

Goedemorgen op de laatste schooldag van de week! We praten je in deze Nieuwswekker weer helemaal bij.

Het weer

Er is veel bewolking, alleen in het noorden is er af en toe zon. Het wordt fris met zo'n 3 of 4 graden. In Zuid-Limburg is er kans op een beetje natte sneeuw.

NOS

Dit heb je misschien gemist:

- Maandverband en tampons moeten voor alle meisjes en vrouwen die het niet kunnen betalen, gratis zijn. Dat vinden een aantal politici. Op sommige plekken in Nederland kun je deze producten al gratis afhalen. De politici vinden dat er meer geld moet komen zodat dit op nog meer plekken kan. Volgende week wordt besloten of dit plan doorgaat.

We hebben er een stelling over. Laat weten wat je vindt!

711
Maandverband moet voor iedereen gratis zijn.
Eens88.6%
Oneens11.4%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

- Een Amerikaanse vrouw klaagt een bedrijf van kant-en-klare macaroni aan. Zij vindt namelijk dat het te lang duurt om de maaltijd te maken. Op de verpakking staat dat het 3,5 minuten duurt. Maar volgens de vrouw houdt het bedrijf er geen rekening mee dat je eerst de verpakking moet openen en kaassaus en water moet toevoegen. Pas daarna kan het eten in de magnetron. Volgens de vrouw duurt dat dus veel langer en daarom wil ze ongeveer 5 miljoen euro van het bedrijf.

- Gisteravond was het dan zover. Voor het eerst was er een vrouwelijke scheidsrechter bij het WK voetbal voor mannen. Stéphanie Frappart floot de wedstrijd tussen Costa Rica en Duitsland. Dat was een spannende wedstrijd. Het werd 4-2 voor Duitsland. Toch gaat dat land niet door naar de achtste finales.

EPA

Dit is er vandaag in het nieuws:

- Op TikTok gaan er nieuwe regels in. Die hebben te maken met je privacy. Chinese medewerkers van TikTok kunnen vanaf vandaag bij je gegevens. Welke gegevens dat zijn is niet helemaal duidelijk. Maar het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om je naam, leeftijd en locatie. Deskundigen maken zich daar best wel zorgen over. Omdat ze niet weten wat er met die gegevens gaat gebeuren.

Wil je meer weten over die nieuwe TikTok-regels? Bart en Malou maakten er een podcast over.

Luisteren doe je hier:

Spotify

Apple podcast app

Google podcasts

Website van Zapp

- Als je buiten loopt is het je misschien wel opgevallen. Veel bomen hebben nog altijd blaadjes. En dat is best bijzonder in december. Dat komt omdat het nog niet zo koud is geweest. Sommige bomen staan daardoor zelfs in bloei. Als de temperatuur de komende dagen daalt, kan het ineens heel hard gaan. Veel bomen zullen dan ineens alle bladeren verliezen.

- In de duinen van Castricum zijn deze week konijnen vrijgelaten. De dieren zijn daar meer dan welkom, omdat ze een paar jaar geleden zijn uitgestorven in het gebied. Maar ze zijn erg belangrijk voor de natuur in de duinen. Waarom? Je hoort het vanavond in het Jeugdjournaal.

En dan nog even dit...

Onderzoekers zijn erachter gekomen dat vleermuizen veel hoger en lager kunnen zingen dan zangers! Hoe dat kan? Je hoort het in deze video:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.