Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nieuwe TikTok-regels gaan in: Meer mensen kunnen bij je gegevens

Er gaan vandaag nieuwe TikTok-regels in. Die hebben te maken met je privacy. Want Chinese medewerkers van TikTok kunnen nu ook bij je gegevens. En daar maken deskundigen zich best wel zorgen over.

Om welke persoonlijke informatie het gaat, is niet helemaal zeker. Want dat wil TikTok niet zeggen. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om je naam, leeftijd en locatie.

Verliefd

Maar het kan ook nog veel verder gaan. Door alle informatie die TikTok van jou heeft, zouden ze bijvoorbeeld kunnen ontdekken op wie jij verliefd bent. En dat hou je misschien liever voor jezelf.

Deskundigen maken zich best wel zorgen over de nieuwe TikTok-regels. Want het is ook niet duidelijk wat het bedrijf met die gegevens gaat doen.

Het is een duidelijke overtreding van de Europese privacy-regels.

Pieter Wolters, jurist

TikTok kan de informatie bijvoorbeeld gebruiken voor reclames. Ze kunnen dan een reclame kiezen die goed bij jou past en zo geld verdienen. Maar er zijn ook zorgen dat de gegevens bij de overheid van China terecht komen. En dat zou betekenen dat China veel invloed heeft op de gebruikers van de app.

Wil je meer weten over de nieuwe TikTok-regels? Bart en Malou maakten er een podcast over.

Luisteren doe je hier:

Spotify

Apple podcast app

Google podcasts

Website van Zapp

We krijgen ook wel eens vragen over waarom we op TikTok zitten. Daar lees je hieronder meer over.

Waarom zit het Jeugdjournaal op TikTok?

Er is veel kritiek op TikTok en we krijgen ook wel eens de vraag 'Waarom zit het Jeugdjournaal op TikTok?' We weten dat veel kinderen op TikTok zitten en ook hun nieuws daarvandaan halen.

Omdat niet al het nieuws op TikTok te vertrouwen is, vinden wij het belangrijk dat wij als NOS Jeugdjournaal daar juist wel betrouwbaar nieuws brengen.

We plaatsen 1 of 2 video's per dag, dus je kunt niet al ons nieuws volgen op TikTok. Het nieuws over TikTok blijven we natuurlijk ook goed in de gaten houden.

Bekijk ook