Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Deze tien konijnen hebben een nieuw huis in de duinen

Het duingebied van Castricum is het nieuwe thuis voor tien wilde konijnen. De konijnen komen uit een opvang en worden uitgezet in de bossen achter de duinen om voor de natuur te zorgen.

In de Noord-Hollandse kustplaats leefden vroeger wel veel wilde konijnen, maar door een ziekte zijn ze daar uitgestorven.

Dit is een plek waar geen konijnen meer voorkomen. Terwijl ze hier wel heel goed kunnen leven.

Véronique van Meurs, boswachter

De tien konijnen zijn ingeënt tegen ziektes. Ze wonen eerst ongeveer twee weken in een kooi, zodat ze kunnen wennen en niet worden opgegeten door roofdieren. Daarna worden de konijnen vrijgelaten in de bossen en kunnen ze zelf overleven, hopen natuurbeheerders.

Het zijn superkonijnen. We hebben de sterkste konijnen uitgekozen. Hopelijk gaan ze het heel goed doen en blijven ze gezond.

Myrthe Fonck, ecoloog

Natuurbeheerders zijn blij dat er nu weer konijnen leven in de duinen bij Castricum. Ze graven en grazen, en dat is goed voor de planten en andere dieren in het bos. Op de kaal gegeten plekken kunnen bloemen groeien waar ook weer vlinders en bijen op af komen.

Proef

Het verhuizen van konijnen is een proef. Er zijn plekken in Nederland waar ze juist irritant zijn, bijvoorbeeld door holen te graven in het voetbalveld. En ook plekken waar de konijnen handig zijn, zoals in de duinen dus.

En als het goed gaat met de dieren en de natuur, kunnen natuurbeheerders vaker konijnen gaan verhuizen.