Kon deze land-dino ook zwemmen?

Wetenschappers praten er al heel lang over: waren er dinosaurussen die op land én in het water leefden? Er is nu een onderzoek gedaan naar een dino die dat misschien kon.

Het skelet van de dino werd gevonden in Mongolië. Hij was ongeveer zo groot als een flinke eend en hij leek daar volgens de wetenschappers ook op. Ze denken nu dat de dino zowel op land als in het water leefde. En dat heeft te maken met hoe hij eruit zag.

De Natovenator polydontus leefde zo'n 72 miljoen jaar geleden. Hij had een glad lichaam, net zoals duikvogels en vissen. Zijn huid was vrijwel zeker bedekt met veren, zeggen de wetenschappers.

De dino had ook een langere nek en een platte snuit met zo'n honderd kleine tanden erin. En toch was hij geen vogel maar een reptiel, zoals andere land-dinosaurussen.

Met zijn gladde lijf kon hij makkelijk door het water glijden. En met z'n lange nek kon hij goed op kleine vissen jagen. Met zo'n lichaam is het heel logisch dat de dino op en in het water leefde.

Zwemmende dinosaurussen en vogelachtige dino's die konden zwemmen kwamen vaak voor. Maar tot nu toe was er niet veel bewijs voor dino's die zowel op land als in het water konden leven.