Nieuwswekker: Grote brug dicht + Oranje tegen VS

Goedemorgen! Het is weekend. Dus waarschijnlijk heb je extra veel tijd om deze Nieuwswekker te lezen. Ga er maar goed voor zitten, want je wordt weer helemaal bijgepraat.

Het weer

Trek je winterjas maar aan, want het is behoorlijk fris! Het wordt 2 tot 3 graden.

Dit heb je misschien gemist:

- In Zoetermeer heeft de gemeente een grote brug afgesloten vanwege instortingsgevaar. De brug gaat over een snelweg en werd gebruikt door voetgangers en fietsers. Zij moeten nu ver omreizen om aan de andere kant te komen. Bij de brug ligt een treinstation. Ook daar kan je niet meer komen.

- De groepsfase van het WK voetbal is voorbij. Gisteravond plaatste Zwitserland zich als laatste land voor de achtste finales. Ze wonnen met 2-3 van Servië.

Hier zie je welke landen tegen elkaar spelen:

Speelschema WK 22

- In de Verenigde Staten hing ineens een vrachtwagen op z'n kop. De chauffeur raakte een vangrail en kwam daardoor tussen twee wegen terecht. Ook ontstond er brand. De chauffeur kon zelf uit de vrachtwagen klimmen.

Dit is er vandaag in het nieuws:

- Een belangrijke dag voor Oranje! Want Nederland speelt vandaag om 16:00 uur de achtste finale van het WK voetbal tegen de Verenigde Staten. In deze fase van het WK betekent verliezen dat je ook meteen uitgeschakeld bent. En dus is de opdracht van Oranje simpel: ze moeten winnen!

Maar wat kunnen we eigenlijk van de tegenstanders verwachten? Lucas zocht het voor je uit.

Spion van Oranje: Verenigde Staten

- Doordat alles duurder is geworden, komen ook speeltuinen in de problemen. Een restaurant, wc-gebouw of bijgebouw van de speeltuin warm houden is erg duur. Dat komt door de hoge prijzen voor gas en elektriciteit.

De problemen zijn bij sommige speeltuinen zo groot, dat ze volgend jaar waarschijnlijk dicht moeten. Ook in speeltuin Robinia in Enschede maken ze zich zorgen. Je hoort er vanavond meer over in het Jeugdjournaal.

Eerder maakten we deze video over de problemen met dure energie voor scholen.

Energie te duur voor scholen: 'Het is echt heel koud'

En dan nog even dit...

Tien wilde konijnen hebben een nieuw thuis in de duinen van Castricum. Waarom? Dat zie je in de video hieronder:

Deze tien konijnen hebben een nieuw huis in de duinen