Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kan deze mega-telescoop straks zien hoe het heelal is ontstaan?

Hoe is het heelal ontstaan? En is er buitenaards leven? Wetenschappers hopen die vragen straks te kunnen beantwoorden met een nieuwe, reusachtige telescoop. Vandaag begint de bouw.

De telescoop bestaat uit twee delen: heel veel antennes én heel wat schotels. Deze staan straks duizenden kilometer bij elkaar vandaan.

Zo werkt de telescoop

In Zuid-Afrika komen zo'n 200 schotels te staan. En in Australië komen ongeveer 130-duizend antennes. Samen kunnen die signalen opvangen uit de ruimte. Die kunnen van wel miljarden jaren geleden zijn.

Het wordt de grootste telescoop ter wereld. Veel verschillende landen werken er aan mee. Samen zijn ze al zo'n 30 jaren bezig met de voorbereidingen. En in 2028 moet de telescoop klaar zijn.

De telescoop kan dan radiogolven opvangen. Sterren in het heelal zenden die ook uit. Hoe dat precies werkt, zocht Joris uit. Hij ging langs bij Michiel van Haarlem die meewerkt aan de telescoop.

We hebben hier 30 jaar naartoe geleefd.

Michiel van Haarlem, werkt mee aan de telescoop