Nieuwswekker: Onrust na winst Marokko + Prinses Amalia jarig

Goedemorgen op deze woensdag! Pak je ontbijt erbij en ga lekker zitten. Hier lees je welk nieuws je vannacht gemist hebt en wat er vandaag nog gaat gebeuren.

Het weer

Het wordt vandaag zo'n 5 tot 7 graden en het kan gaan regenen. Op sommige plekken kan er zelfs hagel of natte sneeuw vallen.

Het weer van woensdag 7 november.
NOS

Dit heb je misschien gemist:

- Er was feest, maar ook opnieuw onrust gisteravond na de winst van Marokko op Spanje. Honderden fans gingen de straat op met fakkels en vlaggen. Maar de feeststemming sloeg in een aantal grote steden om toen er zwaar vuurwerk naar politie en hulpverleners werd gegooid. Tientallen mensen werden aangehouden. In de loop van de avond was het weer rustig.

Feest op het Mercatorplein in Amsterdam
JB Media

- Portugal heeft zich als laatste land geplaatst voor de kwartfinales van het WK. De ploeg won maar liefst met 6-1 van Zwitserland. Ronaldo begon de wedstrijd lange tijd op de bank. Zijn invaller Gonçalo Ramos maakte drie van de zes doelpunten. Portugal speelt komende zaterdag om 16:00 de kwartfinale tegen Marokko.

Ramos viert de 2-0
Reuters

Dit is vandaag in het nieuws:

- Hiep hiep, hoera! Prinses Amalia mag vandaag 19 kaarsjes uitblazen. Ze viert haar verjaardag niet in de schijnwerpers, maar besloten met familie. Een paar maanden geleden werd bekend dat Amalia het huis niet uit kan vanwege bedreigingen. Daarom woont ze nu thuis.

- Al maandenlang is het onrustig in Iran. Mensen gaan de straat op om te laten zien dat ze het niet eens zijn met de politie en de strenge regels in het land. Kinderen die in Nederland wonen en er familie hebben leven mee. Ook Baran van 12. Ze vluchtte vijf jaar geleden vanuit Iran naar Nederland. Baran vertelt er vanavond over in het Jeugdjournaal.

We maakten eerder deze video over de protesten in Iran:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

- Vapes zijn er nu in allerlei smaakjes. Zoals banaan, aardbei of watermeloen. Maar vanaf 1 oktober 2023 mag dat niet meer. Dan mogen er alleen nog vapes verkocht worden die naar tabak smaken.

Bart en Malou zochten in onze podcast uit waarom het wordt verboden. De podcast is aan het einde van de middag te luisteren.

Luisteren doe je hier:

Spotify

Apple podcast app

Google podcasts

Website van Zapp

- Gokbedrijven hebben in de aanloop naar het WK verboden reclame gemaakt. Het gebeurde op een populaire website waar je sportuitslagen kan voorspellen. Die stond helemaal vol met reclame voor de gokbedrijven. De bedrijven zeggen dat ze niet wisten dat ze er geen reclame mochten maken.

Rondom het WK maken mensen veel weddenschappen met elkaar over de uitslagen, wie zal er gaan winnen? Soms gebeurt dat voor geld, soms ook gewoon voor de eer. Doe jij wel eens zo'n weddenschap met klasgenoten? Reageer op de stelling!

919
Ik wed wel eens op een voetbalwedstrijd.
Ja28.5%
Nee71.5%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

En dan nog even dit...

YouTuber Kwebbelkop heeft een virtueel karakter gemaakt met de naam Bloo. Waarom zie je in de video.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.