Baran wil dat iedereen weet wat er in Iran gebeurt

Baran wil dat iedereen weet wat er in Iran gebeurt

In Den Haag waren vandaag zo'n honderd mensen om aandacht te vragen voor de problemen in Iran. Baran van 12 is het helemaal met hen eens. Zij is geboren in Iran en woont nu 5 jaar in Nederland.

Als ik zie wat er in Iran gebeurt, dan kan ik me gewoon niet inhouden. Dan ga ik bijvoorbeeld tekenen om rustig te worden.
Baran

Baran wil dat de hele wereld weet wat er in Iran gebeurt. In het land zijn superstrenge regels. Vrouwen moeten bijvoorbeeld een hoofddoek dragen en de politie controleert daar streng op. Wie zich niet aan de regels houdt krijgt straf, soms met geweld.

Bijna drie maanden geleden werd een vrouw van 22 opgepakt door de politie omdat ze haar hoofddoek niet goed zou dragen. Daarna zou ze op het politiebureau zijn mishandeld en kwam ze om het leven. Sindsdien zijn er iedere dag protesten in het land en ook daarbij kwamen meerdere mensen om het leven.

Ook in veel andere landen zijn demonstraties en Baran doet daar in Nederland regelmatig aan mee. Ook knipte ze haar haar af uit protest. In de video vertelt ze er meer over.