Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Oekraïense president Zelensky is Persoon van het Jaar'

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de dapperheid van het Oekraïense volk zijn Persoon van het Jaar. Een belangrijk Amerikaans tijdschrift kiest ieder jaar iemand uit die het belangrijkst was in de wereld.

Aan het begin van de Russische invasie gaf de Oekraïense president een interview. Daarin zei hij dat het Amerikaanse en Britse leger hadden aangeboden om hem uit Oekraïne te redden. Maar dat wilde Zelensky niet. Hij zei toen dit:

Ik heb munitie nodig, geen lift.

Volodymyr Zelensky, president Oekraïne

Sinds de oorlog uitbrak heeft Zelensky in veel landen politici toegesproken en om hulp en wapens gevraagd. Hij bleef dus zijn werk doen in plaats van te vluchten. Daarom is president Zelensky volgens het tijdschrift moedig en is hij een inspiratie voor Oekraïners.

Volodymyr Zelensky was komiek en acteur. Maar in 2019 deed hij mee aan de presidents-verkiezingen. Omdat Oekraïners andere politici helemaal beu waren won Zelensky.

Vlak na het uitbreken van de oorlog maakten we deze video over Zelensky.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dit waren de winnaars van de 'Persoon van het Jaar'-prijs de afgelopen vijf jaar:

2021: Elon Musk, Amerikaans zakenman

2020: Joe Biden en Kamala Harris, president en vicepresident VS

2019: Greta Thunberg, Zweeds klimaatactivist

2018: 'The Guardians', journalisten die zijn vervolgd, opgepakt of vermoord tijdens hun werk

2017: De #MeToo-beweging