Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rusland en VS ruilen gevangenen: basketbalster tegen wapenhandelaar

Rusland en de Verenigde Staten hebben afgesproken om gevangenen te ruilen. De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner is vrijgelaten uit Rusland. En in de VS zou de Russische wapenhandelaar Viktor Boet uit de gevangenis mogen.

Wapenhandelaar Boet

In 2008 werd Boet opgepakt, omdat hij wapens zou hebben willen verkopen aan een terreurgroep. Ook zou hij Amerikanen hebben willen doden. Daarvoor kreeg hij 25 jaar cel.

Viktor Bout in 2010 na zijn arrestatie in Thailand
EPA

De Russische oud-militair was jarenlang een grote wapenhandelaar. Hij had de bijnaam 'Lord of War' (heer van de oorlog). Nu wordt hij dus vrijgelaten.

Basketbalster Griner

Brittney Griner werd in februari van dit jaar op het vliegveld van de Russische hoofdstad Moskou opgepakt. De zaak kwam vaker in het nieuws. Vooral vanwege de reden dat ze werd gearresteerd.

Ze had namelijk cannabis-olie in haar tas. Ze moest er 9 jaar voor de cel in, een hele strenge straf voor zo'n kleine misdaad. We maakten er deze video over:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Een hoge straf voor een kleine overtreding van buitenlanders komt wel vaker voor in Rusland. Het land gebruikt buitenlandse gevangenen dan als ruilmiddel. Ze ruilen die gevangene dan voor een Russische gevangene die in het buitenland vastzit.

Dat lijkt nu dus te zijn gebeurd doordat de VS de Russische wapenhandelaar tegen de basketbalster heeft geruild.