Nieuwswekker: Oekraïense president naar VS + Kerst op school

Goedemorgen! Ook op deze donderdag staat er weer een Nieuwswekker voor je klaar. Hierin vind je wat er gisteravond gebeurde en wat er vandaag in het nieuws is.

Het weer

Het is de hele dag regenachtig, maar het is wel iets warmer dan gisteren. Het kan rond de 11 graden worden.

Dit heb je misschien gemist:

- Schaatster Irene Schouten en Formule 1-coureur Max Verstappen zijn bij het Sportgala uitgeroepen tot Sportvrouw en Sportman van het Jaar.

Irene Schouten won drie gouden en een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Peking. Ook shorttrackster Suzanne Schulting en wielrenster Annemiek van Vleuten waren genomineerd. Bij de mannen won Max Verstappen won de prijs de derde keer, voor baanwielrenner Harrie Lavreysen en schaatser Thomas Krol.

Bij de vrouwen won schaatster Irene Schouten
Bij de mannen won F1-coureur Max Verstappen
De beste sportploeg waren de estafette-atleten
Diede de Groot won de prijs voor beste Paralympische sporter

- De Oekraïense president Zelensky is op bezoek in de Verenigde Staten. Daar praat hij met de Amerikaanse president Biden praten over de steun die het land aan Oekraïne geeft. De VS stuurden namelijk al voor miljarden euro's aan wapens naar Oekraïne. Die heeft het land hard nodig om zich te kunnen verdedigen in de oorlog met Rusland.

Zelensky bedankt alle Amerikanen voor de steun. Hij gaf ook een vlag uit de stad Bachmoet. Om die stad is hard gevochten, maar het Oekraïense leger heeft Bachmoet bevrijd.

- Niet alleen de Marokkaanse voetballers maar ook hun moeders waren sterren tijdens het WK voetbal. Ze werden gehuldigd door het Marokkaanse volk en door de koning.

Dit is er vandaag in het nieuws:

- Duizenden K-pop-fans kunnen vanavond en morgen meezingen met de hits van de Koreaanse meidengroep BLACKPINK. Ze geven namelijk een groot concert in de Ziggo Dome in Amsterdam.

De groep is mega-populair en treedt op over de hele wereld. Ze gaven zelfs een keer een concert in een soort game-wereld. Daar maakten we toen deze video over:

Dit is het beste optreden in de metaverse (een soort game-wereld)

- Dit weekend is het pas echt kerst, maar vandaag wordt er al op veel scholen kerst gevierd. Ook op de De Zuidwester in Heiloo vieren ze het, met een kerstmarkt en kerstdiner. Je ziet het vanavond in het Jeugdjournaal.

En dan nog even dit...

Hoe lang kan je op Schiphol blijven zonder dat je wordt weggestuurd? Twee vrienden probeerden een week lang op het vliegveld te wonen en deelden hun avontuur online.

Kai en Sebastian woonden drie dagen op Schiphol