Nieuwswekker: Van Gerwen verliest finale + Kerstbomen inzamelen voor geld

Goedemorgen! Het is woensdag. Wat is er vannacht gebeurd? En wat gaat er vandaag nog gebeuren? De antwoorden vind je in deze Nieuwswekker.

Het weer

Het wordt een regenachtige dag. Vooral in de ochtend trekken er flinke buien over het land. In de middag kan ook de zon schijnen. Het wordt maximaal 13 graden.

Het weer van woensdag 4 januari.

Dit heb je misschien gemist:

- Het is Michael van Gerwen niet gelukt om voor de vierde keer wereldkampioen te worden. Na een spannende finale verloor de darter met 7-4 van de Engelsman Michael Smith. Voor Smith is het zijn eerste wereldtitel.

Ik speelde niet goed in de laatste sets, maar dat kan ik alleen mijzelf kwalijk nemen. Dat hoort bij het spel.
Michael van Gerwen
Michael Smith met de trofee

- Voor de kust van Scheveningen is gistermiddag een bultrug gezien. Het dier zwom zo'n 500 meter voor de kust. Volgens opvangorganisatie SOS Dolfijn voelen bultruggen zich thuis in ondiepe gebieden zoals de Noordzee. Vorige week werd er een bultrug voor de kust van België gezien. Deskundigen zeggen dat het kan dat dit dezelfde walvis was.

In een gebouw van SOS Dolfijn staat sinds kort een levensgrote kopie van een bultrugwalvis. We maakten er deze video over:

Gigantische kopie van bultrugwalvis: 'Wat is hij groot!'

Dit is vandaag in het nieuws:

- Er worden ieder jaar zo'n 2,5 miljoen kerstbomen opgezet in huiskamers. En na een paar weken moet die boom weer de deur uit. In veel steden is het een traditie dat kinderen deze kerstbomen inzamelen voor geld. Ook in Putten doen kinderen dat. Voor iedere boom die ze inleveren, krijgen ze 1 euro. Dat is best lekker verdienen!

- De grootse bever die ooit in Nederland is gevonden wordt vandaag opgezet in museum Naturalis. Het dier van meer dan een meter lang en 30 kilo zwaar werd in november gevonden. Onderzoekers hopen nu meer te weten te komen over hoe het kan dat de bever zo groot is geworden.

- Het begin van het nieuwe jaar is altijd een tijd om vooruit te kijken. Wat kun je verwachten van 2023? Daar duiken we deze week in. Vandaag gaan we het hebben over mode. Wat komt er dit jaar in de mode? Het antwoord hoor je vanavond in het Jeugdjournaal.

Gisteren keken we al naar de games van 2023:

Dit worden de games van 2023

En dan nog even dit...

In Oss was een kampioenschap... apenkooien!

Honderden kinderen bij kampioenschap apenkooien

Fijne dag!