Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kinderen krijgen les over dementie: 'Hun geheugen is 2 tot 5 minuten'

Kinderen van zo'n 35 basisscholen doen mee aan een project over dementie. Dat is een ziekte die vooral bij ouderen voorkomt. Door lessen erover kunnen ze beter met ouderen omgaan die deze ziekte hebben.

In de les leren ze bijvoorbeeld wat mensen met dementie doen en waarom ze anders reageren dan anderen.

Dan vergeet diegene heel veel. Het geheugen van iemand met dementie is twee tot vijf minuten.

Sanne

Wat is dementie?

Dementie is een ziekte in de hersenen. Mensen die het hebben, krijgen problemen met hun geheugen en vergeten dingen sneller. Uiteindelijk kunnen ze zelfs hun eigen naam vergeten en niet meer weten wie hun familieleden zijn. Vooral oudere mensen krijgen het. 90 procent is ouder dan 65 jaar.

Er bestaan meer dan 50 soorten dementie. Eén van de bekendste is de ziekte van Alzheimer.

Het is de bedoeling dat de kinderen regelmatig op bezoek gaan bij een verzorgingstehuis. Daar kunnen ze leuke dingen doen met de ouderen die daar wonen.

Steeds meer oude mensen

De lessen zijn bedacht door Alzheimer Nederland. Volgens de stichting is het belangrijk dat kinderen weten wat dementie is. Omdat er steeds meer oude mensen zijn in Nederland, is de kans groot dat kinderen er mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld omdat hun opa of oma de ziekte heeft.

Bekijk ook