Verenigd Koninkrijk stuurt moderne tanks naar Oekraïne

Oekraïne krijgt nieuwe, moderne tanks om mee te vechten. Het Verenigd Koninkrijk stuurt 14 tanks samen met zo'n 30 kanonnen. En de Britten gaan Oekraïense militairen ook leren hoe ze met de wapens moeten omgaan.

Volgens de Oekraïense president heeft zijn land de tanks hard nodig.

Het is echt nodig. En ik geloof dat andere bondgenoten ook tanks gaan sturen.
Volodymyr Zelensky, president Oekraïne

De Britse premier Sunak zegt dat hij samen met zijn militaire adviseurs goed heeft gekeken wat Oekraïne nodig heeft in de oorlog. Door moderne tanks aan het Oekraïense leger te geven, kan het land zich beter verdedigen tegen Rusland, zegt de premier.

Belangrijke stap

Europese landen geven Oekraïne geld, hulpgoederen en ook wapens om te steunen in de oorlog tegen Rusland. De nieuwere tanks zijn belangrijk voor Oekraïne. Het land vraagt al langer om tanks die in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten worden gemaakt.

Die tanks zijn sneller, kunnen beter rijden en ook beter schieten dan de oudere tanks die Oekraïne nu heeft.

Een Britse Challenger 2
Een Franse Leclerc tank
Een Amerikaanse M1 Abrams
Een Duitse Leopard 2

Westerse landen gaven sinds de oorlog begon wel tanks aan het Oekraïense leger. Maar dat waren oudere modellen. Ze gaven dus nog niet eerder moderne tanks. Daar hebben ze verschillende redenen voor.

Experts houden nu goed in de gaten wat er nog meer gebeurt. Ze vragen zich af of Europese landen van tactiek veranderen en misschien toch nieuwere, betere tanks aan Oekraïne gaan leveren, net als de Britten nu doen.

Volgende week gaan de leiders van westerse landen met elkaar praten in Duitsland. Ze gaan dan afspraken maken over hoe ze Oekraïne verder kunnen helpen.