Mark Rutte bezoekt Joe Biden: Waar praten ze over?

Mark Rutte bezoekt president Biden: Waar praten ze over?

Mark Rutte is op bezoek geweest in het Witte Huis. Daar had hij afgesproken met de Amerikaanse president Joe Biden. De twee leiders hadden veel te bespreken.

Nederland en de VS zijn al lang goede vrienden. En dus gaan de leiders af en toe bij elkaar op bezoek. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken zijn daar bij. Voor Nederland is dat Wopke Hoekstra.

Wapens kopen

Voor de camera's van de fotografen en televisiestations waren Biden en Rutte vooral lachend te zien. Maar de afspraak is niet alleen gezellig. Er worden ook veel serieuze onderwerpen besproken, bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Ook wil Nederland wapens kopen in de Verenigde Staten voor het leger.

Chips

Biden wil ook iets van Rutte. En dat heeft te maken met computerchips. In Nederland zit ASML. Dat bedrijf maakt machines waar computerchips mee gemaakt kunnen worden. En dat doen ze zo goed dat landen uit de hele wereld die machines willen hebben.

Een ASML-medewerker werkt aan een chipmachine

Amerika wil dat die machines niet meer aan China worden verkocht. Dat land is een grote concurrent van de VS. Ze zijn bang dat China machtiger wordt als ze betere technologieën kunnen gebruiken en daardoor bijvoorbeeld sterkere wapens kunnen maken.

Gaat Nederland luisteren?

Of Nederland gaat doen wat Joe Biden wil, is nog niet bekend. Maar als ze dat doen, kost het ASML veel geld. China koopt elk jaar voor miljarden euro's aan machines bij het bedrijf.