Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Westerse landen overleggen of Oekraïne moderne tanks krijgt

50 landen die Oekraïne steunen kwamen vandaag bij elkaar om te bespreken hoe ze Oekraïne kunnen helpen. Oekraïne krijgt al veel hulp van die landen. Maar het is niet genoeg, zegt het Oekraïense leger.

Om de Russen te kunnen tegenhouden wil Oekraïne de beste tanks en wapens van de wereld gebruiken, zoals de Leopard 2-tank.

Leopard 2-tanks worden gemaakt in Duitsland. De Duitsers gebruiken ze zelf voor hun leger, maar ze verkopen de tanks ook aan andere landen.

Sommige van die landen willen hun Leopard 2-tanks nu aan Oekraïne geven. Maar bij de verkoop is afgesproken dat de Duitse regering er toestemming voor moet geven.

De Duitse regering wil nu nog niet beslissen of de Duitse tanks wel of niet naar Oekraïne gaan. Duitsland vindt het namelijk een hele moeilijke keuze.

Er zijn goede redenen om de tanks aan Oekraïne te geven. Maar er zijn ook goede redenen om het niet te doen. We moeten er goed over nadenken.

Duitse minister

Voorlopig mogen de andere landen dus nog geen moderne tanks aan Oekraïne geven van Duitsland. Dat hebben ze vandaag besproken. Maar dat betekent niet dat Oekraïne ook in de toekomst geen tanks krijgt. Binnenkort gaan de landen er verder over vergaderen.

Bekijk ook