Nieuwswekker: Britse premier krijgt boete + Chinees Nieuwjaar

Goedemorgen! Je begint deze zaterdag goed met de Nieuwswekker voor het laatste nieuws en het weer.

Het weer

Het wordt vandaag zonnig weer, maar het is wel fris. Het wordt 1 tot 3 graden.

Het weer van zaterdag 21 januari.

Dit heb je misschien gemist:

- De Britse premier Rishi Sunak heeft een boete gekregen voor het niet dragen van een autogordel. Dat was te zien op een video waarin hij op de achterbank van een rijdende auto een campagne opnam. De premier heeft zijn excuses aangeboden.

Het is voor Sunak de tweede keer dat hij een boete krijgt van de Britse politie. Vorig jaar toen hij nog minister was kreeg hij in mei een boete, omdat hij naar feestjes was geweest. Dat was toen vanwege de corona-maatregelen verboden.

- Wat is er gebeurd met het Chinese ruimtevaartuig op de planeet Mars? Dat vragen veel ruimte-deskundigen zich af. Het Marswagentje heeft al een paar weken geen signaal gegeven aan de aarde. Deskundigen vermoeden dat het ruimtevaartuig zijn batterijen niet meer kan opladen en daardoor is uitgevallen.

De Marsrover landde in mei 2021 op Mars. Daar maakten we toen deze video over:

Chinees ruimtevaartuig geland op Mars

Dit is er vandaag in het nieuws:

- Voetballers en andere beroemdheden hebben ze massaal: tattoos. In Nederland mag je er al eentje vanaf 12 jaar. Veel deskundigen vinden dit eigenlijk te vroeg. Sylvester heeft een tattoo. Hij liet hem zetten toen hij 13 jaar was. Je hoort zijn verhaal in het Jeugdjournaal!

Om 10:00 uur komt er een nieuwe aflevering van onze serie Uitgezocht online. Die gaat dit keer ook over tattoos. Want waarom zijn ze eigenlijk zo populair?

- Xīn Nián Kuài Lè! Dat is gelukkig nieuwjaar in het Chinees. Want daar wordt dit weekend Chinees Nieuwjaar gevierd. Twee weken lang wordt er feest gevierd. En dit jaar is dat extra bijzonder, want het is het eerste jaar dat er geen strenge coronaregels zijn. In Den Haag vieren ze het vandaag. Je ziet het vanavond in het Jeugdjournaal.

Benieuwd hoe Chinees Nieuwsjaar wordt gevierd? We maakten er eerder deze video over:

Hoe wordt Chinees Nieuwjaar gevierd?

En dan nog even dit:

Heb jij ooit zo'n grote pad gezien?

Dit is misschien wel de grootste pad ter wereld

Fijne zaterdag!