Zorgen over Chinees Marswagentje: Wat is er aan de hand?

Wat is er gebeurd met het Chinese ruimtevaartuig op de planeet Mars? Dat vragen veel ruimte-deskundigen zich af. Het Marswagentje heeft al een paar weken niks meer van zich laten horen.

Slaapstand

De Marsrover landde in mei 2021 op Mars. De robot deed een jaar lang onderzoek op de planeet, tot de winter aanbrak. Het wagentje ging toen in de slaapstand vanwege de lage temperaturen. Als het te koud is kan de robot zijn batterijen namelijk niet goed opladen.

De verwachting was dat het ruimtevaartuig in december weer wakker zou worden. Dan wordt het lente op Mars. Maar wetenschappers hebben nog altijd geen signaal van de robot gekregen.

Deskundigen vermoeden dat de robot niet genoeg stroom meer kan opwekken en daardoor is uitgevallen. Op de Marsrover zitten zonnepanelen. Als daar te veel stof op ligt, lukt het niet om de batterijen op te laden. Het is afwachten of het wellicht de komende maanden nog gaat lukken om contact te krijgen met het Marswagentje.

We maakten eerder deze video over de Chinese Marsrobot:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook