Nieuwswekker: Goldband wint Popprijs + Geheime documenten bij Biden

Goedemorgen! Op deze frisse zondagochtend staat er weer een hartverwarmende Nieuwswekker voor je klaar.

Het weer

Het is bewolkt, alleen aan de kust is de zon af en toe te zien. In Zuid-Limburg kan in de middag een beetje (natte) sneeuw vallen.

Het weer van zondag 22 januari.

Dit heb je misschien gemist:

- De Haagse band Goldband heeft de Popprijs 2022 gewonnen. Dat is een prijs voor de band of artiest die het afgelopen jaar het belangrijkst is geweest voor de Nederlandse popmuziek. Goldband kreeg de prijs, omdat de band volgens de jury creatieve muziek maakt en een breed publiek aanspreekt.

Goldband is vooral bekend van hun top 10-hit Noodgeval. Het nummer bereikte zelfs de top 100 in de Top 2000.

- De Machu Picchu is gesloten door de regering van Peru. Machu Picchu is een oude stad van de Inca's en een van de zeven wereldwonderen. Het is al een paar weken onrustig in Peru. Er wordt veel gedemonstreerd tegen de regering en daar wordt veel geweld bij gebruikt. Er wordt ook gedemonstreerd bij Machu Picchu. De regering sluit dat nu, om toeristen te beschermen tegen het geweld.

Een toerist bij Machu Picchu

- In een woning van de Amerikaanse president Biden zijn nog meer geheime documenten gevonden. Het gaat om zes stukken uit de tijd dat Biden vicepresident was. De afgelopen weken werden er al twee keer eerder geheime papieren gevonden bij de president. Volgens de advocaat van Biden duurde deze huiszoeking bijna 13 uur.

Eerder hield oud-president Trump honderden stukken achter en daartussen zaten ook documenten over kernwapens. We maakten er toen deze video over:

Geheime papieren gevonden in de villa van Donald Trump

Dit is vandaag in het nieuws:

- In De Kuip wordt vandaag de Klassieker gespeeld: Feyenoord tegen Ajax in de eredivisie. Het is voor het eerst sinds 2019 dat beide clubs weer tegen elkaar spelen in een vol stadion. Bij wedstrijden tussen de rivalen mogen al jarenlang geen supporters komen van het uitspelende team. Bij deze wedstrijd mogen dus geen Ajax-supporters komen, om de kans zo klein mogelijk te maken dat er rellen komen.

Feyenoord heeft voor de wedstrijd netten opgehangen rond het veld. Die moeten voorwerpen tegenhouden die supporters op het veld willen gooien.

- Hulphonden helpen blinden of slechtzienden, mensen met autisme of mensen met een lichamelijke beperking. Maar een hulphond wordt niet voor iedereen vergoed. Ook niet voor de 12-jarige Robin. Daarom startte hij een actie om zijn hulphond te kunnen betalen. Je hoort er vanavond meer over in het Jeugdjournaal.

- Zoveel mogelijk bekende mensen een boks geven, 1000 euro winnen door de juiste ballon te prikken of 500 tompoucen weggeven op straat. Voor YouTubers Sam en Floris, beter bekend als Kriekel, is niks gek genoeg. Joanke ging bij ze langs met jullie vragen. Je ziet het interview vanmiddag al op de site en in de app!

En dan nog even dit...

Een bijzondere gast op een vergadering in Mexico. Daar viel ineens een wasbeer door het plafond!

Huh? Wasbeer valt door het plafond

Fijne zondag!