Nieuwswekker: Tanks naar Oekraïne? + Justin Bieber verkoopt muziek

Goedemorgen! Klaar voor weer een nieuwe schooldag? Maak er een leuke dag van en lees natuurlijk eerst even deze Nieuwswekker.

Het weer

Als je geluk hebt zie je de zon, maar op veel plekken wordt het mistig en bewolkt. Het wordt zo'n 1 tot 4 graden.

NOS

Dit heb je misschien gemist:

- Waarschijnlijk gaan Duitsland en de Verenigde Staten tanks leveren aan Oekraïne. Dat zeggen Duitse journalisten. Ook andere Europese landen gaat dit misschien doen. Het zijn geen verdedigingswapens, maar juist wapens waarmee aangevallen kan worden. Oekraïne is heel blij met de levering. Rusland niet, zij vinden dat dit veel te ver gaat.

Westerse landen hebben lang gepraat over de tanks. We maakten er eerder deze video over:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

- Justin Bieber heeft de rechten verkocht van alle nummers die hij tot nu toe heeft opgenomen (dat zijn er ongeveer 290). De nieuwe eigenaar is het Britse bedrijf Hipgnosis Songs. Er is zo'n 180 miljoen euro betaald voor de muziekrechten. Met de deal kan het bedrijf voortaan afspraken maken over de liedjes. Bijvoorbeeld dat ze gebruikt worden in series, reclames en films.

- Onderzoekers hebben iets bijzonders ontdekt aan zeespinnen. Die dieren kunnen namelijk lichaamsdelen opnieuw laten groeien als ze die verliezen. Het gaat bijvoorbeeld om pootjes, maar ook om organen (zoals darmen en de maag). Hoe dat precies werkt, wordt nog verder onderzocht.

Een Michelinmannetje.
PH van Bragt

Dit is vandaag in het nieuws:

- De Nationale Voorleesdagen gaan van start. Het idee is dat jonge kinderen iedere dag minstens een kwartier worden voorgelezen. Op basisschool 't Vennep in Nieuw-Vennep gaat dat zeker lukken. Daar lezen kinderen uit groep 7 en 8 voor aan de kleuters.

Vind jij het leuk om jongere kinderen voor te lezen? Laat het weten!

897
Het is leuk om jongere kinderen voor te lezen.
Favoriet maken

- Vanmiddag komt een nieuwe aflevering van de Jeugdjournaal-podcast online! Deze keer gaat het over kroonprinses Amalia! Zij gaat deze week met haar ouders naar het Caribisch gebied. Niet voor een vakantie, maar voor een staatsbezoek. Jullie hadden daar veel vragen over en je hoort het antwoord in de podcast.

Luisteren doe je hier:

Spotify

Apple podcast app

Google podcasts

Website van Zapp

En dan nog even dit...

Deze opa laat zien dat je nooit te oud bent om te dansen! Hij krijgt regelmatig TikTok-dansles van zijn kleinzoon.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Fijne dag!