Huh? Binnenste gedeelte aarde draait opeens de andere kant op

Het binnenste gedeelte van de aarde is gestopt met draaien in dezelfde richting als de rest van de aarde. En waarschijnlijk is 'ie zelfs in de tegenovergestelde richting gaan draaien. Dat zeggen wetenschappers uit China.

De aarde bestaat uit drie verschillende lagen: de korst, de mantel en de kern. Je kunt het een beetje vergelijken met een ei. De schil is de korst, het eiwit is de mantel en het eigeel is de kern.

De aardkern ziet eruit als een metalen bol. Die bol staat los van de rest van de aarde. De aarde draait om de zon heen, maar de aardkern kan dus ook een andere kant op draaien.

De wetenschappers denken dat de kern rond 2009 stopte met draaien. Daarna keerde de draairichting dus. Het gebeurde waarschijnlijk ook al 35 jaar geleden. Het zou dus kunnen dat de draairichting om de zoveel jaren verandert. Het is een soort schommel die heen en weer gaat.

Maakt het uit?

Op dit moment lijkt het erop dat het voor mensen niets uitmaakt. Wel denken de wetenschappers dat de verschillende aardlagen met elkaar verbonden zijn. Daarom hopen ze dat er meer onderzoek naar wordt gedaan.