Nieuwswekker: Oudste mummie + Les over dementie

Goedemorgen! Het is weer bijna weekend. Nog één dagje. We hebben weer een volle Nieuwswekker voor je!

Het weer

Wolken en zon wisselen elkaar af. Het wordt 3 tot 6 graden.

Het weer van vrijdag 27 januari.

Dit heb je misschien gemist:

- Ajax heeft trainer Alfred Schreuder ontslagen. De club speelde gisteravond met 1-1 gelijk tegen FC Volendam. Het is de zevende wedstrijd achterelkaar die Ajax niet wint. Schreuder werd daarom meteen na de wedstrijd ontslagen. Ajax-directeur Edwin van der Sar zegt dat dat pijnlijk is, maar noodzakelijk.

- In Egypte is mogelijk de oudste mummie ooit gevonden. Waarschijnlijk is hij zo'n 4300 jaar oud. De mummie werd gevonden in een diepe kloof, waar meerdere tombes waren. Archeologen denken dat het het lichaam was van een man met de naam Hekashepes.

Een van de tombes van het graf waar de mummie werd gevonden.

Dit is vandaag in het nieuws:

- Vanmiddag spelen de Nederlandse hockeymannen de halve finale van het WK. Ze moeten tegen België. Dat wordt een spannende wedstrijd, want België won het vorige toernooi en is dus regerend wereldkampioen.

- Altijd de afstandsbediening kwijt zijn, de weg kwijt raken, of familieleden niet meer herkennen. Dat kan gebeuren als iemand dementie heeft. Dat is een ziekte in de hersenen die vooral ouderen krijgen. Steeds meer mensen krijgen die ziekte. Een organisatie die zich bezighoudt met de ziekte, geeft daarom les over dementie op scholen. Dat gebeurt ook op basisschool De Weiert in Odoorn.

De organisatie hoopt dat kinderen zo beter weten hoe ze met ouderen met dementie om moeten gaan. We hebben er een stelling over:

Het is belangrijk dat kinderen en ouderen met elkaar omgaan.

13.978 stemmen

Deze stelling is gesloten

91% 12.846 stemmen

8% 1.132 stemmen

- De eerste officiële werkreis van Amalia als prinses van Oranje begint. Samen met haar ouders reist ze naar het Caribische deel van het Nederlandse Koninkrijk. Ze begint haar reis op Bonaire. Dat eiland is een gemeente van Nederland.

Amalia moet best veel weten en kunnen als toekomstige koningin. Daar maakten we deze video over:

Wat moet Amalia allemaal kunnen om koningin te worden?

En dan nog even dit:

Hoeveel mensen passen er op één motor? Nou best veel als je het aan deze motorrijders in India vraagt.

Acrobatiek op motoren! Deze mannen durven het aan