Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wet tegen pesten in Frankrijk: Pesters misschien de gevangenis in

Het is een probleem dat helaas overal ter wereld nog altijd veel voorkomt: pesten. In Frankrijk is er zelfs een speciale wet waarin staat dat pesten strafbaar is. Een aantal leerlingen van 13 jaar kan nu mogelijk een gevangenisstraf krijgen, omdat ze een klasgenoot heel erg hebben gepest.

De klasgenoot werd jarenlang gepest omdat hij homo is. De pesterijen waren zo heftig, en de jongen werd zo wanhopig dat hij besloot niet meer te willen leven. Het was groot nieuws in het land.

Met de pestwet in Frankrijk wordt extreem pestgedrag hard aangepakt. Pesters vanaf 12 jaar kunnen een flinke geldboete krijgen: tot wel 150.000 euro. Ook kan er een celstraf gegeven worden tot wel 10 jaar.

De pesters van de 13-jarige jongen moeten over een paar maanden voor de rechter komen. Dan wordt duidelijk of ze een straf krijgen.

Nederland

In Nederland heeft 1 op de 10 kinderen te maken met pesten. Er is hier geen wet tegen pesten. Pesterijen worden vooral op school besproken en aangepakt. Kinderen uit groep 8 van basisschool Tuindorp in Utrecht vinden het heftig wat er in Frankrijk is gebeurd. Je hoort er meer over in de video hieronder.

Ook vertelt pest-deskundige Tessa Kaufman waarom het belangrijk is om erover te praten als kinderen gepest worden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Word jij gepest? Of zie je dat iemand gepest wordt? Het is belangrijk om er over te praten met iemand die je vertrouwt. Ook kun je de Kindertelefoon bellen op het telefoonnummer 0800 - 0432 of met hen chatten op www.kindertelefoon.nl.

Bekijk ook