Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De familie van Emma maakte 70 jaar geleden de Watersnoodramp mee

70 jaar geleden was de Watersnoodramp. Het is de grootste natuurramp in de geschiedenis van Nederland. De overgrootmoeder van Emma maakte de ramp mee en vertelt erover.

We waren alles kwijt. Je moet je bedenken dat je daar ergens anders woont en dat heel je familie weg is. Als het hard waait, dan denk je er nog aan.

overgrootmoeder Rika

Wat gebeurde er?

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 braken de dijken door een zware storm. Een groot deel van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant liep onder water. Meer dan 1800 mensen kwamen om het leven. En veel mensen verloren hun huis.

Na de ramp heeft Nederland veel gedaan om het land beter te beschermen tegen het water. Zo zijn bijvoorbeeld dammen aangelegd en zijn dijken hoger gemaakt. De kans dat nog een keer zoiets gebeurt, is daardoor heel klein.

De familie van overgrootmoeder Rika werd hard getroffen door de ramp. Ze verloor negen familieleden.

Morgen wordt de Watersnoodramp herdacht. En Emma vindt het belangrijk om daar bij te zijn.

Het is een stuk geschiedenis en we moeten iets doen zodat het niet opnieuw gebeurt.

Emma

Op de site van NPOZapp vind je een nieuwe podcast over de watersnoodramp. De podcast gaat over Janna van 12 en haar opa. Janna ontdekt dat haar opa een geheim met zich meedraagt dat te maken heeft met de watersnoodramp. Ze zoekt uit wat dat geheim is.

Bekijk ook