Nieuwswekker: Protest tegen koning + Mooiste streetart

Goedemorgen! Ben je al een beetje wakker? Dat gaat zeker lukken met deze Nieuwswekker!

Het weer

Het is een grijze dag met af en toe regen. Het gaat hard waaien. Vooral aan zee en op de Waddeneilanden kan het flink tekeer gaan.

Dit heb je misschien gemist:

- Op Aruba heeft een demonstrant een evenement met prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima onderbroken. Ze zong een lied om aandacht te vragen voor het slavernijverleden. De vrouw vindt dat de koning daar sorry voor moet zeggen.

- Sinds 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flesjes en zijn er meer plekken waar je ze in kan leveren. Daardoor komen er minder flesjes in de natuur, maar het gaat niet zo goed als de bedoeling was. Nog steeds worden er ieder jaar miljoenen flesjes in de natuur gegooid. Wat doe jij met dit soort flesjes? Reageer op de vraag:

Lever jij kleine plastic flesjes in voor statiegeld?

15.768 stemmen

Deze stelling is gesloten

85% 13.463 stemmen

14% 2.305 stemmen

- Een kunstwerk uit Nederland heeft de prijs gewonnen voor beste streetart! Het is een muurschildering van twee kunstenaars uit Veldhoven. Ze maakten een schilderij op de muur van een afvalverwerkings-bedrijf. Het is een vrouw die een jurk aan heeft die helemaal gemaakt is van afval.

Een week geleden zochten we de kunstenaars op:

Wat is de mooiste muurschildering ter wereld?

Dit is vandaag in het nieuws:

- De watersnoodramp is vandaag precies 70 jaar geleden. Er waren toen hele grote overstromingen in Nederland. Dijken braken door en grote delen van Nederland kwamen onder water te staan. Er kwamen meer dan 1800 mensen om het leven. Op verschillende plekken wordt de ramp vandaag herdacht.

In deze video vertelt Emma over de watersnoodramp. Haar overgroot-oma en opa maakten het mee:

De oma van Emma maakte 70 jaar geleden de Watersnoodramp mee

En dan nog even dit:

Is het een alien, is het een planeet of is het toch iets anders? In de lucht boven Hawaï was een ruimte-werveling te zien.

Mysterieuze sterrenspiraal gespot