Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.
Kinderen herdenken de Watersnoodramp: 'Hart is gebroken'
70 jaar geleden braken de dijken en stroomden grote delen van Nederland onder water. Het wordt de Watersnoodramp genoemd: de grootste natuurramp in de Nederlandse geschiedenis. Vandaag werd de ramp herdacht.
Wat gebeurde er?
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 braken de dijken door een zware storm. Een groot deel van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant liep onder water. Meer dan 1800 mensen kwamen om het leven. En veel mensen verloren hun huis.
In die tijd had nog bijna niemand een telefoon, dus het duurde lang voordat er hulp kwam.
Om de slachtoffers te herdenken, leggen mensen vandaag 1836 bloemen bij het Watersnood-monument. Voor ieder slachtoffer één bloem. En ze praten met elkaar over wat er toen gebeurd is.
Ouwerkerk
Eén van de dorpen die het zwaarst beschadigd is, is Ouwerkerk. Daar waren vandaag kinderen uit heel de provincie Zeeland om te leren over wat er toen is gebeurd.
De meesten vinden het heftig om te horen:
Dat is echt gewoon...mijn hart is gebroken
Rius
Op de site van NPOZapp vind je een nieuwe podcast over de watersnoodramp. De podcast gaat over Janna van 12 en haar opa. Janna ontdekt dat haar opa een geheim met zich meedraagt dat te maken heeft met de watersnoodramp. Ze zoekt uit wat dat geheim is.
Hier kun je hem luisteren.